Maisto produktai, kurių reikia vengti, kad būtų išvengta rūgšties refliukso (GERD) | CK Birla ligoninė

Po puikaus valgio liko kartaus skonio ir nežinai kodėl? Tikriausiai tai yra rūgšties refliuksas. Rūgšties refliuksas yra nepatogus skrandžio sulčių tekėjimas atgal į stemplę (maisto vamzdelį). Paprastai tai sukelia tai, ką valgome, o sunkiais atvejais gali būti net supainiotas dėl širdies priepuolio! Laimei, galite tiesiog vengti tam tikrų maisto produktų, kad išvengtumėte rūgšties refliukso ir išvengtumėte šio labai nemalonaus jausmo.

Dieta yra vienas iš reikšmingų rūgšties refliukso veiksnių. Norime to ar ne, bet tam tikros rūšies maistas, kad ir koks puikus jų skonis, gali pabloginti būklę. Šie maisto produktai gali sulėtinti skrandžio evakuaciją, sumažinti apatinių stemplės raumenų įtampą arba paskatinti skrandžio rūgščių gamybą. Štai sąrašas maisto produktų, kurių reikia vengti, kad išvengtumėte rūgšties refliukso:

  1. Riebus maistas: Keptas maistas, sūris, mėsa ir tt puikiai tinka retkarčiais pasimėgauti. Deja, šie maisto produktai virškinami ilgiau, todėl skrandžio evakuacija vėluoja. Tai prisideda prie rūgšties refliukso simptomų.
  2. Rūgštus arba aštrus maistas: Rūgštus maistas paprastai turi daug rūgščių (citrinų rūgšties, vyno rūgšties ir kt.), kurios gali pabloginti rūgšties refliuksą, nes padidina skrandžio rūgštingumą. Tai apima vaisių sultis, tokias kaip apelsinų ir vynuogių, taip pat vyną. Itin aštrus maistas taip pat pablogina rūgštingumo simptomus, nes dirgina skrandžio gleivinę. Ypač blogai, jei stemplėje yra kokių nors uždegiminių pažeidimų.
  3. Alkoholis ir rūkymas: Žinoma, kad alkoholio vartojimas sukelia rūgšties refliuksą, nes jis gali tiesiogiai paveikti stemplės gleivinę (arba stemplės gleivinę). Jis taip pat gali atpalaiduoti stemplės sfinkterį, kuris yra atsakingas už skrandžio rūgšties patekimo į stemplę sustabdymą. Taip pat įrodyta, kad rūkymas padidina rūgšties refliukso simptomus.
  4. Kofeinas ir gazuoti gėrimai: Gėrimai, tokie kaip kava, gazuoti gėrimai, citrusinių vaisių sultys ir net arbata, gali paskatinti skrandžio rūgšties gamybą. Šiuose gėrimuose esantis cukraus kiekis taip pat gali padidinti spaudimą ir skausmą apatiniame stemplės sfinkteryje, o tai sustiprina rūgšties refliukso simptomus. Jei jaučiatės pavargę ir nepatogiai, geriausia atsisakyti dienos kavos ar „chai“ dozės, kol pasijusite geriau.
  5. Pienas ir pieno produktai: Pieno produktai turi daug riebalų, todėl sunkiai virškinami. Tai vienas iš pirmųjų rūgščių refliukso produktų, kurių reikia vengti. Tai šokoladas, ledai, pienas, sūris ir kt. Vienintelis pieno produktas, kurį saugu vartoti esant rūgštingumui, yra varškė. Taip yra todėl, kad varškėje/jogurte yra sveikų bakterijų, kurios gali padėti virškinti.

Skaityti: Skrandžio skausmo priežastys po valgio

Mitybos pokyčiai, siekiant išvengti rūgšties refliukso

Lėtinis rūgšties refliuksas taip pat gali būti GERL (gastroezofaginio refliukso ligos) simptomas. Tai daug rimtesnė būklė, kuri atsiranda, kai skrandžio rūgštys ir sultys pradeda tekėti atgal iš skrandžio į stemplę. Jei rūgštingumo nekontroliuosite iš karto, jis gali išsivystyti į GERL. Galite to išvengti pakeisdami dietą, susijusią su rūgšties refliuksu, pavyzdžiui:

  1. Valgykite daug daržovių ir ne citrusinių vaisių. Juose yra mažai riebalų, mažai cukraus, juose gausu skaidulų ir maistinių medžiagų.
  2. Į savo racioną įtraukite nesmulkintų grūdų, tokių kaip rudieji ryžiai, avižiniai dribsniai ir kt. Juose yra daug skaidulų ir jie gali padėti pasisavinti skrandžio rūgščių perteklių.
  3. Pakeiskite raudoną mėsą į liesus baltymus, tokius kaip vištiena, jūros gėrybės, tofu ir kiaušinių baltymai. Venkite kepti ir vartokite keptus, virtus, keptus ant grotelių arba troškintus.
  4. Riešutai ir sėklos suteikia skaidulų ir maistinių medžiagų, kurios gali padėti pasisavinti skrandžio rūgštis. Jie taip pat padeda išlaikyti sveiką kūno svorį.
  5. Jogurtas yra bene vienintelis pieno produktas, patariamas sumažinti rūgštingumo simptomus. Taip yra todėl, kad tai yra geras probiotikų šaltinis, kuris padeda virškinti.
  6. Sveiki riebalai arba nesotieji riebalai gali padėti nuo rūgštingumo simptomų. Avokadai, alyvuogių aliejus, graikiniai riešutai, sojos produktai yra geri sveikų riebalų šaltiniai.
  7. Imbieras turi priešuždegiminių savybių, todėl jis tapo namų gynimo priemone daugeliui skrandžio problemų. Galima dėti į kokteilius, sriubas, kepti maišant ar net mirkyti kaip arbatą.
  8. Drėkinkite, hidratuokite ir hidratuokite. Gerkite daug vandens, kad numalšintumėte skrandžio ir maisto vamzdžio deginimą.

Jei simptomai neišnyksta ir praėjus kelioms dienoms po šių mitybos pokyčių, turėtumėte apsilankyti pas gydytoją, kad išsiaiškintumėte, kas sukelia šiuos simptomus. Rūgštingumas gali būti labai nepatogus, tačiau jo galima lengvai išvengti pasirinkus sveiką mitybą ir gyvenimo būdą.

Skaityti: Ką valgyti ir vengti, jei sutrinka skrandis

DUK

  1. Ar rūgšties refliuksas ir rėmuo yra tas pats?
    Rėmuo yra deginimo pojūtis krūtinėje, kuris gali būti panašus į širdies priepuolį. Paprastai tai yra rūgšties refliukso simptomas. Rūgšties refliuksas yra medicininis terminas, kai skrandžio sultys ir rūgštis grįžta atgal į stemplę. Lėtinis rėmuo ir rūgšties refliuksas taip pat gali būti GERL simptomai.
  2. Ar rūgšties refliuksas gali sukelti karščiavimą?
    Rūgšties refliuksas paprastai nesukelia karščiavimo, net jei jaučiatės karšta. Sunkus rūgšties refliuksas gali sukelti būklę, vadinamą ezofagitas. Ezofagitas yra uždegimas, galintis pažeisti stemplės audinius. Dėl to atsiranda krūtinės skausmas ir rijimo pasunkėjimas, panašus į gerklės skausmą.
  3. Kodėl rūgšties refliuksas pasireiškia naktį?
    Valgymas prieš pat miegą yra viena iš pagrindinių rūgšties refliukso naktį priežasčių. Geriausia valgyti lengvą vakarienę bent 2-3 valandas prieš miegą. Taip pat turėtumėte vengti gulėti iškart po valgio.

Skaityti: Kas sukelia pernelyg didelį dujų susidarymą ir dažną šlapinimąsi?